Picturale 2024

Mijn inzending werd geselecteerd voor de Picturale tentoonstelling in Ronse rond het thema ‘Fameuze Families’

FAMA & DE GODENFAMILIE

 

Mijn inspiratie kwam er nadat ik de oorsprong van het woord ‘fameus’ opzocht.

woorden als faam en fameus zijn afkomstig van Fama (Romeinse mythologie) of Pheme (Griekse mythologie); de godin van roem & gerucht.

 

Fama had twee bazuinen: een lange en een korte. Stond je bij Fama op een goed blaadje, dan was roem je deel en dat verspreidde ze met haar lange bazuin aan iedereen die het wil horen.

Maar was Fama in een slechte bui? Dan verspreidde ze valse geruchten met haar korte bazuin.

En welke verhalen zijn nu ‘fameuzer’ dan die van de goden?

 

Ik startte dus met Fama, die op haar korte bazuin maar al te graag de vuile was van de goden buitenhangt:

Links zien we Godin Gaia (Gaea), de Moeder, de Aarde, het begin van alles. Een rondborstige vrouw, symbool van de vruchtbaarheid. Naast Gaia zien we haar kleindochter, Hera.

Hera is een machtige heerseres van lucht & atmosfeer en ze is niet alleen de zus, maar ook de vrouw van Zeus, de krachtpatser rechts van haar.

Zeus, de machtige oppergod van hemel & aarde, donder & bliksem, heeft een hele waslijst aan minnaressen. Een van de belangrijkste is Leto, de mooiste godin van het godenrijk. Zeus verwekte bij haar 2 buitenechtelijke kinderen, de tweeling Apollo & Artemis. Hera was stikjaloers op de mooie Leto en een stuurde een gigantische python op haar af. Rechts onderaan zien we Hades, de broer van Hera & Zeus en de god van de duistere onderwereld.

 

De godenfamilie is op een spectaculaire manier verweven met elkaar door list, bedrog, ontrouw, incest, … erg boeiend om over te lezen en heel erg inspirerend voor een illustratie! Op zijn zachtst gezegd een ‘fameuze familie’.

Winkelwagen